شاید وقتی نام بازار یابی را می شوند و یا در رابطه با این شغل اطلاعاتی را می خوانید زیاد با آن آشنایی نداشته باشید . بازاریابی شغلی است که هر فردی با هر اخلاق و ویژگی هایی نمی تواند ان را انتخاب کند در واقع کسی که شغل بازاریابی را انتخاب می کند باید بتواند و دوست داشته باشد تا با افراد زیادی ارتباط برقرار کند و باید نکاتی را یاد داشته باشد و بر آن ها تسلط داشته باشد تا بداند و بلد باشد افراد را به خرید کردن ترغیب کند به عنوان مثال باید به گونه ای صحبت کندو رفتار هایی را از خود نشان دهد تا بتواند در کارش موفق شود . در ادامه در رابطه با این موضوع شما را با نکاتی که لازم است قبل از انتخاب شغل بازاریابی با آن آشنا باشید را در اختیارتان قرار داده این تا با دید باز تری به سراغ این شغل و انتخابش بروید .
انواع بازاریاب
به طور کلی می توان دو نوع بازاریابی را از هم تفکیک نمود. نخست بازاریابی حضوری است و دیگری غیر حضوری. احتمالا در آگهی های مختلف درباره این شغل هم دیدهاید که این دو شغل را از هم تفکیک می کنند. اما بازاریابان را با توجه به نوع فعالیتی که انجام می دهند هم می توان تفکیک نمود. بازاریابی در فضای مجازی یکی از مهم ترین نوع بازاریابی به حساب می آید. معمولا در این روش از تبلیغات و مشاوره غیر حضوری استفاده می شود. عمده ترین نوع بازاریابی هم در اینستاگرام صورت می گیرد. البته انجام تبلیغ در سایت های مختلف و تلگرام و غیره هم در این کار اهمیت اساسی دارد.
در کنار موارد بالا می توان بازاریابی در محل کار هم اشاره نمود. عمده این بازاریابی به صورت مشاوره صورت میگیرد. کارشناس بازاریاب در این کار به بررسی مزیتهای کار خود و معرفی آن به مشتریان میپردازد. برخی از این بازاریابان به صورت مستقیم در بازارها نیز فعالیت می کنند و با معرفی محصولات خود زمینه فروش بیشتر را فراهم میکنند.
دانش ها
بازاریابی و فروش : شامل شناخت اصول و روشهای مناسب برای عرضه، ترویج و فروش خدمات و محصولات می شود. این حوزه شامل راهبردها و فنون بازاریابی، به نمایش گذاشتن محصولات، مهارتها و شیوه های فروش و سیستم های کنترل فروش نیز می شود.
زبان فارسی : شناخت ساختار و محتوای زبان فارسی، از جمله معانی و املای واژگان و قواعد ترکیب و دستور زبان
خدمات مشتریان و پرسنل : دانش اصول و فرایندهای خدمت رسانی به مشتریان و پرسنل؛ شامل ارزیابی و سنجش نیاز مشتری، شناخت و بکارگیری استانداردهای کیفیت – در خدمات و ارزیابی رضایت مشتری.
ارتباطات راه دور : شامل شناخت فنون و روشهای انتشار و پخش، سوئیچینگ، کنترل و بهره برداری از سیستمهای ارتباط راه دور است.
ارتباطات و رسانه : شامل دانش تولیدات رسانه ای، ارتباطات و نیز فنون و شیوه های انتشار محتوا است؛ همچنین شامل روشهای جایگزین برای آگاه سازی و سرگرمی از طریق رسانه های دیداری، شنیداری و نوشتاری نیز می باشد.
تحصیلات مورد نیاز و نحوه ورود به این شغل
در صورتی که بازاریابی را یک شغل کاملات تخصصی در نظر بگیریم فارغ التحصیلان رشته های زیر در صورت ورود به این شغل از پتانسیل بیشتری برای رشد و ارتقاء بهره مند خواهند بود :
- مدیریت بازرگانی به ویژه گرایش بازاریابی
- مدیریت مالی، صنعتی، دولتی، اجرایی
- بازاریابی (دیپلم کاردانش)
- تبلیغات و بازاریابی (کاردانی دانشگاه جامع علمی و کاربردی)
وظایف بازاریاب
- بررسی کامل محصولات تولیدی شرکت
- بررسی محصولات مشابه ای که تولید میشوند
- شناخت کامل مزایا و معایب محصولات
- تبلیغات گسترده و موثر در مکانهای مورد نیاز
- حضور موثر در بازار مصرف
- تلاش برای شناخت رفتار مصرف کنندگان
- فن بیان قوی و توانایی برقراری ارتباط موثر
- کسب اطلاعات موثق اقتصادی
- توانایی جذب مشتری
- توانایی حفظ بازار موجود از طریق گفتگو و استدلال
مسئولیت ها و وظایف کارشناس بازاریابی
-
تحقیق روی بازار، تمایلات مشتریان و رقبا - به منظور شفاف شدن نیاز بازار و تدوین استراتژی های شرکت برای تولید، توزیع و فروش محصولات خود
-
تهیه کلیپ های تبلیغاتی برای فرستادن به روزنامه ها، مجلات، تلویزیون یا رادیو
-
تهیه پوستر، بروشور و آگهی برای محصولات یا خدمات - به منظور استفاده تیم فروش از آنها در هنگام مذاکرات فروش
-
نگهداری از بانک اطلاعاتی مشتریان - به منظور بررسی مداوم آنها و اخذ گزارشات و تحلیل های مختلف از مشتریان و ارائه به مدیریت شرکت
-
پیدا کردن اسپانسر - برای تولید محصولات یا خدمات جدید به منظور کاهش هزینه های تولید از طریق تأمین بخشی از هزینه های آن از طریق اسپانسرها
-
برگزاری نمایشگاه ها و گردهمایی ها- به منظور معرفی محصولات و خدمات جدید ارائه شده به بازار و یا بدست آوردن بازار و مشتریان جدید برای محصولات قبلی
-
گزارش روند کار به مدیران مربوطه - این گزارش ها عموما بنا بر نظر مدیر بازاریابی یا مدیر عامل تهیه می شود.
-
ارتباط با مشتریان، تامین کنندگان و رسانه ها - به منظور ایجاد بازار بیشتر برای فروش محصولات و خدمات شرکت
مدارج و مشاغل بازاریابی در یک نگاه
دانشجویان بازاریابی در طول دورههای دانشگاهی درخصوص مباحثی چون شیوهی بررسی و تحلیل تقاضای مصرفکنندگان و شناساندن محصولات به مشتری و ترغیب او به خرید آموزش میبینند.
فارغالتحصیلان رشتههای بازاریابی میتوانند در زمینههای مختلفی مشغول بهکار شوند. درواقع، گستردگی فرصتهای شغلی در این حوزه موجب محبوبیت رشتههای بازاریابی در سراسر جهان شده است. بهلطف تخصصهای متنوعی که مستلزم گذراندن دورههای آموزش بازاریابی هستند، هماکنون رشتههای بازاریابی در سطوح مختلف، از دورههای آزاد گرفته تا دکترا، در مراکز آموزشی سطح کشور عرضه میشوند.
انواع متدهای بازاریابی:
روش های زیادی برای جذب و قانع کردن مشتری وجود دارد، از جمله روش هایی که می توان بیان نمود این موارد است: می توان وب سایت شرکت را بر روی کاغذهای کوچکی چاپ نموده و به مشتری و افراد مختلف بدهید و از آن ها بخواهید که این نوع از تبلیغات شما را ببینند و نظرشان را نیز بیان نمایند. این نوع از کارت ها به عنوان یک کارت ویزیت بسیار کوچک می ماند و اینکه اگر آن را به کسی داد، به منزله یک فروشگاه عمل می نماید. می توان تعدادی از این کارت ها را در بین مردم تقسیم نمود و سعی در ارائه تبلیغات بیشتری نمود. در ضمن برگزیدن یک روش برای فروش کار بسیار مناسبی نمی باشد و باید به طور جدی روش های مختلفی را بررسی نمود و در ارتباط با این روش ها نیز نظر مشتریان را نیز جویا شد تا بتوان اثر بخشی بهتری در ارتباط با روش فروش ارائه کرد. یک فروشنده حرفه ای همیشه به خریداران قدیمی خود پایبند است و از آنان حمایت می نماید و سعی می کند به ان ها یک سری خدمات کوچکی را ارائه کند تا رابطه صمیمانه به قوت خود باقی بماند. نکته دیگری که باید مدنظر قرار داد این است که یک فروشنده باید برای مشتری خود هر چند کوچک وقت و انرژی کافی بگذارد وهمیشه برای تبلیغات محصول و خدمات شرکت، فرصت را غنیمت دانسته و در یک ایمیل یا نامه الکترونیکی به راحتی فرصت را غنیمت دانسته و تبلیغات کار خود را ارائه نماید تا مشتری بیشتری را جذب نماید. نکته دیگری که یک فروشنده حرفه ای باید مد نظر قرار دهد این است که باید با مشتری خود به گونه ای برخورد نماید تا احساس امنیت بالاتری را داشته باشد و در مدت زمان های مختلفی از ارائه خدمات هر چند کوچک به مشتریان قدیمی خود، دریغ نورزد. اصلی ترین عامل در یک فروش موفق، صداقت در نوع بیان فروشنده است، چراکه هر چقدر تقلب در کار کمتر باشد در پیشبرد هدف تاثیرگذارتر است و انتخاب یک قیمت مناسب با خدمتی که معرفی می شود، فروشنده را یک نماینده متعهد به اصول اخلاقی معرفی می نماید.
5چالش پیش روی کارشناسان بازاریابی:
کارشناسی بازاریابی مانند سایر مشاغل حوزه فروش و بازرگانی به موازات تغییر و تحولات آنی کسب و کارها با چالشهای مختلفی روبرو میشود. از جمله این مسائل میتوان به نکات زیر اشاره کرد:
- تأمین بودجه کافی برای پیشبرد طرحهای بازاریابی
- انتخاب بازار هدف برای محصولات مختلف
- چالش برنامه ریزی برای بازگشت سرمایه
- دادههای نادرست در بانک اطلاعاتی
- نگه داری روابط با مشتریان و حفظ و توسعه نحوه فروش
وضعیت استخدام این شغل در برخی از کشور ها
آمریکا - پیش بینی می شود میزان استخدام مدیران بازاریابی در بین سال های2010 تا 2020، 14 درصد رشد داشته باشد یعنی مساوی با رشد میانگین مشاغل در این کشور.
استرالیا - میزان استخدام مدیران بازاریابی در 5 سال گذشته رشد 34.5 درصدی و کارشناسان بازاریابی رشد 5.4 درصدی داشته است و رشد زیادی در میزان استخدام برای هر دو گروه در سال های آتی پیش بینی شده است.