کسب و کار

نظر

مشکلات دهان و دندان یکی از مشکلاتی است که باید بسیار به آن وجه نشان داد و همینطور سرسری نمی توان از آن گذشت چرا که ممکن است همین مشکل بعد ها به شکل های دیگری بروز پیدا کند ، به عنوان مثال کسی که مشکل فک و دندان داشته باشد به راحتی نمی تواند غذا را بجود بدین ترتیب غذایی که خوب جویده و آسیاب نشده است وارد معده می شود و مشکلاتی را برای معده و دستگاه گوارش به وجود می آورد . بدین ترتیب لازم است به آن توجه فراوانی شود، کار دندانپزشکان همین است که بتوانند چنین مشکلاتی را بر طرف کنند ، رشته دندان پزشکی رشته بسیار سختی است و هرکسی توانش را ندارد که بتواند وارد این حیطه پزشکی بشود ، این رشته شخصیت های خاص و مهارت های کافی را می طلبد که در ادامه آن ها را بررسی می کنیم . 

شخصیت های مناسب این شغل

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و ... برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.

به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.

 

مهارت های دندانپزشک

- سلامت جسمی و روانی کامل داشتن

- درک کلیه دروس تحصیلی پایه ای و تخصصی

- تسلط داشتن به زبان انگلیسی

- روحیه مطالعه برای به روز کردن دانش خود

- دستان قوی و توانمند داشتن

- توانایی انجام کارهای با ظرافت و با دقت

- داشتن خلاقیت،دقیق بین و دید هنری داشتن و جزئی گرا بودن

- توجه داشتن به رعایت کلیه موارد بهداشتی چه در محیط کار و چه در استفاده کردن از تجهیزات

-آشنایی با کلیه دستگاه ها و تجهیزات و نحوه صحیح استفاده از آنها

- صبور و شکیبا بودن و آستانه تحمل بالا داشتن

- رفتار حرفه ای داشتن در برخورد با افراد به خصوص کسانی که درد دندان شدیدی دارند

- دقت داشتن به کیفیت و مرغوبیت لوازم یک بار مصرف مانند الکل طبی،سرم شستشو،روپوش یونیت و دیگر لوازم

-مهارت های سازمانی و مدیریتی داشتن 

 

توانایی های مورد نیاز و قابل توصیه

عدم تسلط بر علوم پایه و زبان انگلیسی، دانشجو را از مقولات علمی دور می کند و صرفا به او توانایی انجام کارهای عملی این رشته را می‌دهد.

هرآنچه که یک دانش آموز در درس زیست شناسی دوره دبیرستان خود فرا می گیرد به نحوی به رشته دندانپزشکی ارتباط دارد بخصوص دو بخش فیزیولوژی و آسیب‌شناسی که دانشجویان دندانپزشکی در دو سال اول تحصیل خود با وسعت و عمق بیشتری نسبت به دوره دبیرستان مطالعه می‌کنند.

همچنین دانشجوی این رشته باید از دست هایی ماهر و توانمند برخوردار باشد چون بسیاری از کارهای دندانپزشکی از تراش دندان گرفته تا بازسازی دندان نیاز به دستهایی هنرمند و توانا دارد تا بتوان به نحو احسن کارهای ظریف دندانپزشکی را انجام داد.

برخورداری از سلامت کامل جسمی و روانی و قابلیت انجام کارهای بسیار دقیق علمی، عملی، کلینیکی برای داوطلبان این رشته بسیار ضروری است. خلاقیت و مهارت در کار دست و همچنین برخورداری از خلاقیت و دید هنری، دانشجو را در انجام کارهای عملی این رشته و انجام مهارت‌های لازم در پیاده کردن آموخته‌های آن، کمک بسیار می‌کند.

 

میزان درآمد دندانپزشک

درآمد دندانپزشک با توجه به محل و شرایط کار متفاوت است. آنهایی که در بخش دولتی کار می کنند، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کنند. آنهایی که در کلینیک های خصوصی کار می کنند، درآمد بالاتری دارند. در کلینیک ها معمولا روال بدین صورت است که دندانپزشک یک حقوق ثابت دریافت کرده و به ازای هر بیمار نیز درصدی به عنوان حق العمل می گیرند.

دندانپزشکان مستقل که دارای مطب شخصی هستند،با توجه به برخی عوامل از جمله مهارت و تخصص، میزان فعالیت و ...، درآمدهای متفاوتی دارند. البته معمولا یک دندانپزشک خوب در مطب شخصی درآمد بالاتری نسبت به کار در بیمارستان ها و کلینیک های خصوصی دارد. در کنار این موارد باید توجه داشت که هزینه تاسیس و راه اندازی مطب دندانپزشکی که شامل هزینه های خرید تجهیزات، وسایل و مواد دندانپزشکی به علاوه خرید یا اجاره مکانی مناسب برای مطب می باشد، نسبتا بالا است. اما در صورت موفقیت و داشتن تعداد زیاد بیمار، این هزینه ها در مدت نه چندان زیادی جبران شده و به سوددهی می رسد.

به دلیل بازارکار خوب دندانپزشکی در بسیاری از کشورهای دنیا، دندانپزشکان درآمدهای خوبی نیز دارند. به طور کلی درآمد آنها از درآمد متوسط جامعه شان بیشتر است.

 

وظایف دندانپزشک

ویزیت اولیه و دادن مشاوره های لازم به بیماران

دادن آرامش به بیماران قبل از شروع کار به خصوص در مورد کودکان و افرادی که می ترسند.

استفاده از روشهای مناسب برای کنترل و کاهش درد بیمار

عکس برداری در صورت لزوم

درمان‌های دندانپزشکی از جمله جرم‌گیری، پر کردن، کشیدن و گذاشتن دندان‌های مصنوعی و روکش و بریج کردن (پل گذاشتن) و ...

 

کار عملی دندانپزشک مهمتر از سواد تئوری

در پزشکی مخصوصا دوره عمومی درس خواندن دوره دانشجویی و تسلط کافی به مباحث کتاب ها در کنار کار بالینی مهم تر از دندانپزشکی است. اما در دندانپزشکی کار عملی و مهارت دست که بلد باشید روی دندان انجام بدهید از درس خواندن مهم تر است. یعنی اگر خیلی مطالب علمی بلد باشید و مطالعه زیادی داشته باشد ولی در کار عملی و دستی ضعیف باشید دندانپزشک خوبی نخواهید شد. دندانپزشکی مثل پزشکی نیست که با نسخه نوشتن هم شاید بتوانید درآمد داشته باشید، باید کار عملی انجام بدهید.

 

رشته های تخصصی دندانپزشکی

- پاتولوژی و رادیولوژی فک و دهان و صورت

- متخصص ارتودنسی

تخصص دندانپزشکی کودکان

-تخصص بیماری های لثه و بافت های نگه دارنده دهان یا پریودنتیکس 

- تخصص پروتزهای دندانی 

- دندانپزشکی زیبایی و ترمیمی 

- تشخیص بیماری های دندان

- اندونتیکس 

 

اختلاف درآمد دندانپزشک عمومی و متخصص

اختلاف درآمد دندانپزشک عمومی و دندانپزشک متخصص (حداقل در بیشتر تخصص های دندان) اینقدر هم زیاد نیست ولی در پزشکی اختلاف درآمد پزشک عمومی با پزشک متخصص (مخصوصا تخصص هایی مثل زنان یا تخصص های جرحی دار) معمولا خیلی بیشتره. شاید همین یکی از دلایلی باشه که الان پزشکان عمومی زیادی دنبال ادامه تحصیل در مقطع تخصص و فوق تخصص هستن.

متوسط درآمد یک دندانپزشک عمومی که مطب نداره و فقط در کلینیک کار میکنه الان بین 10 تا 20 میلیون تومان در ماه است و به طور متوسط حدود 15 میلیو تومان. کسانی که مطب دارن به شرط اینکه بیمار به تعداد کافی داشته باشن میتونن بیشتر از این هم درآمد داشته باشن. حداکثر درآمد یک پزشک عمومی تازه کار هم تقریبا همین اندازه است اما در پزشکی اگر شما تخصص خوبی قبول بشین معمولا درامدتون بالاتر و در اکثر موارد بالاتر از دندانپزشک متخصص خواهد بود.