وکلا در واقع مشاورانی هستند که در زمینه های حقوقی به موکلان خود کمک می کنند . وکالت شغل سختی است که هر کسی نمی تواند از عهده ی انجام آن بر بیاید به همین دلیل لازم است تا قبل از انتخاب شغل با ویژگی هایی که یه شخص وکیل لازم است داشته باشد آشنایی داشته باشد و سپس وارد این حیطه ی کاری شوید . افرادی هستند که تنها برحسب علاقه به سراغ این شغل می روند اما وقتی وارد حیطه ی کاری می شوند و یا در دادگاه ها و مراکز پلیسی حاضر می شوند دست پاچه شده و و باعث ترسیدن آنان شده است که باعث می شود کار خود را به خوبی تمام نکند و باعث مشکلاتی برای موکل خود شود در این هنگام لازم است تا فرد ابتدا روحیات خود را بشناسد و سپس به با مهارت هایی که لازم است داشته باشد آشنا شود و در انتها شغل مورد نظر را انتخاب کند .
شخصیت های مناسب این شغل
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و ... برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.
به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.
ویژگیهای شخصی (عاطفی،اجتماعی ورفتاری) لازم برای انجام شغل
یک وکیل برای آنکه بتواند عکس العمل های روحی طرف را بشناسد و ازتاثیر پذیری وحساسیت او استفاده کند باید ذوق روان شناسی را داشته باشد.
یک وکیل خوب بودن وجود شرایط اخلاقی خاص است ، کسی که دفاع خود یا دیگری را
به عنوان وکیل به عهده می گیرد باید دارای روحیه و سرشتی مبارزه خواه و مقاوم باشد و بی جهت درمقابل حملات حریف از کوره درنرود و نیزعکس العملهای نامناسب انجام ندهد، یعنی علاوه برجسارت وشجاعت و شهامت خاصی که باید داشته باشد باید در مقابل هر گونه تهدیدها و تحریکها دارای شهامت اخلاقی بوده وبدون هیچ گونه تزلزل و تشویشی از خود یا موکل خود دفاع کند و درعین حال استقلال و آزادی خود را حفظ و از هیچ چیزی نهراسد.
پس به طور کلی یک وکیل خوب باید در مقابل جو سازی ها ایستادگی نماید و خود را تسلیم احساسات اطرافیان و محیط نکند
مهارتهای مورد نیاز برای یک وکیل
وکالت نیز مانند بسیاری از حرفهها و شغلها نیاز به برخی ویژگیها و استعدادها دارد تا فرد بتواند مسیر پیش روی خود را به راحتی بگذراند و در حیطهی شغلی خود به یک فرد موفق تبدیل شود. داشتن برخی ویژگیهای ذاتی و رفتاری در وجود فرد بسیار مهم و اساسی است.
ازآنجاییکه شغل وکالت شغلی سخت و پراسترس است، فردی که قصد انتخاب آن را دارد باید شخصیتی ریسکپذیر و منعطف و درعینحال قاطع داشته باشد.
• داشتن توانایی کافی برای سخنوری و مهارت نوشتاری بالا از ویژگیهای اساسی یک وکیل است.
• یک وکیل باید اعتمادبهنفس بالایی داشته باشد تا بتواند در حضور جمع اطلاعات و سخنان خود را واضح و رسا توضیح دهد و از موکل خود به خوبی دفاع کند.
• توانایی تحمل فشار کاری زیاد را داشته باشد، چون ممکن است برای یک پرونده چند روز به صورت مداوم و شبانهروزی کار کند یا به طور همزمان بخواهد چندین پرونده را با هم پیش ببرد که این امر نیاز به برخی تواناییهای فیزیکی و روحی دارد.
• توانایی تجزیهوتحلیل مطالب و اطلاعات را داشته باشد تا بتواند با تمرکز خود مسیر پرونده را به نفع موکل خود پیش ببرد.
• از صبر و تحمل بالایی برخوردار باشد تا بتواند با دقت و حوصله اطلاعات لازم برای حل پروندهها را به دست آورد و مسیر حل مشکل را ترسیم کند.
• رازدار باشد و بتواند تمام سخنان محرمانه و راز موکلهای خود را پیش خود حفظ کند.
وظایف وکیل
• مشاوره به مراجعان در خصوص موارد قانونی
• حضور در دادگاه به عنوان نماینده موکل خود و دفاع از آنها
• تهیه پیش نویس ها، قراردادها و نامه ها برای درج در پرونده و پیشبرد امور حقوق و قضایی موکل خود
• جستجوی موارد مشابه قبلی برای تسهیل کار پرونده جاری در دست
• جمع آوری و نگهداری از مستندات و مدارک مربوط به پرونده برای ارائه به دادگاه جهت دفاع از موکل خود
• شرکت در جلسات و مذاکره ها به منظور کشف اطلاعات بیشتر، بررسی بیشتر پرونده و یا ارائه توضیحات یا دلایل و مدارک به ذی نفعان
• ارائه مدارک و شواهد به دادگاه و دفاع از موکل
وضعیت استخدام و بازار کار وکیل
تمام فارغ التحصیلان رشته حقوق و وکالت از دانشگاه، پس از گذراندن دورههای کارآموزی و آموزشهای لازم میتوانند با اخذ مجوز و پروانه وکالت از نهادهای قانونی، دفتر وکالت تاسیس کنند. متقاضیان پروانه وکالت، برای گرفتن مجوز وکالت دادگستری، باید ابتدا در آزمون وکالت شرکت کنند. این آزمون هر سال توسط کانون وکلای دادگستری برگزار میشود. افرادی که در این آزمون موفق میشوند، پس از طی مراحل مصاحبه شفاهی و گزینشهای اداری، پروانه کارآموزی وکالت دریافت میکنند. به این وکلای کارآموز معمولا وکیل پایه دو اطلاق میشود. البته مدت دوره کارآموزی و شرایط آن در کانون وکلا، مرکز مشاوران حقوقی و حتی وکلای قوه قضائیه متفاوت است.
حقوق و مزایای وکالت
یکی از موضوعاتی که همواره مورد توجه افراد می باشد، این است که حقوق و مزایای این شغل چگونه می باشد. بسیاری از افراد تصور می کنند که حقوق و مزایای که وکلا دریافت می کنند، به خودی خود بالا است. در این مورد می توان گفت که خیر افرادی که شغل وکالت را برای خود بر می گزینند به خودی خود حقوقشان بالا نمی باشد. آن ها باید با انجام فعالیت های مختلف نسبت به درآمدزایی اقدام نمایند. گفتنی است درآمدزایی که این افراد انجام می دهند، می تواند نمونه های مختلفی را داشته باشد. لذا افراد باید توجه داشته باشند، اگر فعالیت های مداوم در بسترهای مناسبی را انجام دهند، می توانند از این شغل به حقوق و مزایای خوبی برسند. پس می توان گفت حقوق و مزایایی که افراد پس از اتمام تحصیل شان دریافت می نمایند، با توجه به یکسری از پارامترها می تواند متفاوت باشد. توصیه ما به افراد این است که با بهترین انتخاب نسبت به انجام این کار اقدام نمایید.
وکلا چه کارهایی انجام میدهند؟
• گردآوری اطلاعات: مشاهده، دریافت و کسب اطلاعات از تمام منابع مربوطه
• ارزیابی اطلاعات برای بررسی تطابق با استاندارد ها: استفاده از اطلاعات مربوط و قضاوت شخصی برای بررسی تطابق فرایند ها و رخداد ها با قوانین، مقررات و استاندارد ها
• تصمیم گیری و حل مسئله: تحلیل اطلاعات و ارزیابی نتایج برای انتخاب بهترین راه حل و حل مشکل
• مشاوره به دیگران: راهنمایی و مشاوره های تخصصی به مدیریت یا دیگر گروه ها
• حل تعارض و مذاکره با دیگران: اداره کردن شکایات، سازش دادن مجادله ها، حل موضوع شکایات و تضاد ها یا مذاکره با دیگران