کسب و کار

نظر

مطئنا وقتی از کودکان سن پایین تر راجب آینده شغلی آن ها می پرسیم اکثر آن ها نام پزشک را می آورند و رویای پزشک شدن را در سر خور می پرورانند . در کل پزشکی از جمله شغل های معروفی است که اکثر کودکان و نوجوانان خواهان ان هستند و رقابت بالای سر آن وجود دارد با این حال پزشکی کار هرکسی نیس چرا که استعداد ها و مهارت هایی لازم دارد که اگر کسی آن ها را نداشته باشد نمی تواند کارش را به عنوان پزشک آغاز کند . قبل از شروع کاری و انتخاب رشته تحصیلی لازم است تا اطلاعاتی را در رابطه با آن شغل داشته باشیم و بررسی کنیم که آیا روحیات ما با آن شغل سازگاری دارد یا نه . در ادامه ی این مقاله سعی کرده ام تا شما را با ویژگی ها و مهارت ها لازم برای ورود به رشته پزشکی آشنا کنم  .

وظایف پزشک

  • تشخیص بیماری ها – به این معنا که پزشک بر اساس دانش خود که از دانشگاه و مطالعه کتاب های تخصصی پزشکی به دست آورده و تجارب تشخیص ها و معالجه های قبلی نسبت به تشخصی بیماری مریض اقدام می کند. در بسیاری از اوقات برای تشخصی بیماری از آزمایشات پزشکی و عکس برداری نیز بهره می گیرد.

  • توصیه های درمانی – گاهی ممکن است پزشک فارغ از تجویز دارو  تنها نسبت به ارائه توصیه های کلی اقدام نماید.

  • تجویز دارو – تجویز دارو از جمله وظایف تخصصی پزشک است و مسئولیت زیادی را برای پزشک به همراه دارد و باید بسیار با دقت و در چارچوب قوانین و مقررات مربوطه توسط وی صورت پذیرد.

  • انجام جراحی ها (در صورت داشتن تخصص مربوطه) – در صورتی که یک پزشک دارای تخصص و مجوز انجام عمل جراحی باشد، عمل جراجی نیز انجام می دهد.

  • ارجاع بیمار به متخصصان دیگر برای آزمایش ها و تشخیص بهتر در صورت لزوم – پزشکان عمومی در برخی از  اوقات بعد از ویزیت اولیه بیمار خود، در صورتی که از تشخیص خود اطینان کافی نداشته باشند او را به پزشکان متخصص و یا فوق تخصص معرفی می کنند. گاهی اوقات نیز بیماری مراجعه کننده از حیطه تخصصی پزشک متخصص خارج است و برای تشخصی و درمان بهتر او را نزد متخصص مربوطه معرفی می کند.


   شما همچنین با کارهای اجرایی مانند موارد زیر سر و کار دارید:

  • کمک گرفتن از دیگر حرفه های بهداشتی مانند فیزیوتراپیست ها و پرستاران

  • مدیریت و امور اداری مانند سازماندهی و کنترل پرستاران و کادر پزشکی درمانگاه یا بیمارستان، نوشتن نامه و گزارش و نگهداری سوابق بیمار

  • آموزش های بهداشتی برای گروه های بیمار مانند زنان باردار، افراد سیگاری و افراد دیابتی

چگونه وارد رشته‌ی پزشکی شویم؟

برای پزشک شدن راهی به‌جز تحصیل در رشته‌ی پزشکی در دانشگاه وجود ندارد. شما می‌توانید با شرکت در کنکور علوم تجربی وارد این رشته شوید که البته این امر نیز کاره راحتی نیست. در سال‌های اخیر تعداد افرادی که به دنبال رشته‌ی پزشکی هستند بسیار بالا رفته و همین امر یک رقابت سنگین بین داوطلبین رشته‌ی تجربی به وجود آورده است.

شما برای ورود به این رشته باید در دوران کنکور بسیار سخت و فشرده به مطالعه‌ی دروس این رشته بپردازید تا بتوانید از رقبای خود پیشی گرفته و شانس قبولی در این رشته را به دست آورید. البته می‌توانید در دانشگاه آزاد نیز این رشته را بخوانید، البته باید از شهریه‌ی بالای این رشته غافل نشوید.

برخلاف بقیه‌ی رشته‌ها دانشجویان رشته‌ی پزشکی باید هفت سال دوران تحصیل این رشته را بگذرانند که همراه با دروس تئوری و عملی و حضور در بیمارستان است. بعد از این مدت نیز می‌توانند با قبولی در امتحانات تخصصی، وارد تخصص‌های خاص مانند پوست و زیبایی، قلب، داخلی، مغز و اعصاب و... شوند و دوران تحصیل لازم برای تخصص خود را بگیرند. 

مهارت ، توانمندی و دانش مورد نیازبرای ورود به شغل پزشکی

  • علاقه زیاد در کمک به مردم و حس انسان دوستی.

  • روابط عمومی و مهارت شنیداری عالی – زیرا یک پزشک باید به خوبی به حرف های بیمار گوش دهد تا اینکه بتواند درد بیمار را متوجه شده و بیماری را به درستی تشخیص دهد.

  • به روز بودن و آگاهی از آخرین دستاوردها و پیشرفت های حوزه پزشکی – زیرا داروها و روش های درمانی مختلف به سرعت وارد  بازار پزشکی می شود و در صورتی که پزشک از آخرین دستاوردها و روش های درمان مطلع نباشد نمی تواند بهترین تجویز را نماید.

  • دلسوزی، صداقت و حس مسئولیت.

  • توان آرامش دادن به افراد و بدست آوردن اطمینان و اعتماد به نفس آنها  مخصوصا در بیمارهای خاص و سخت.

  • مهارت در معاینه بیماران و انجام  فرایندهای پزشکی و کلینیکی.

  • تحمل فشار کاری زیاد و تصمیم گیریهای سریع در شرایط خاص و بحرانی.

  • مهارتهای مدیریتی – در صورتی که مدیریت بیمارستان، درمانگاه و یا بخشی از یک مرکز پزشکی یا پژوهشی را در دست داشته باشد.

  • قابلیت آموزش دادن و نظارت بر کارکنان.

آینده شغل 

از نظر اقتصادی:در صورت کسب مدرک تخصص یا بیشتر آینده ی بهتری نسبت به پزشکی عمومی دارد.

از نظر اجتماعی:با توجه به نیاز شدید مردم به این رشته از موقعیت خاصی در جامعه و در بین مردم برخوردار است.

عمده‌ترین موقعیتهای شغلی که بیشتر پزشکان می‌توانند جذب آنها شوند، عبارتنداز: 


الف ) مطبهای شخصی که بر حسب تمایل پزشک و نیاز منطقه در شهرها و روستاها دایر می‌گردد و پزشکان ویزیت مراجعان را در مطبها انجام می‌دهند.
ب ) بیمارستانها و درمانگاههای خصوصی و دولتی که در آنها پزشکان به تشخیص و درمان بیماریهای مراجعان خود می‌پردازند.
ج ) مراکز بهداشتی درمانی شهری یا روستایی که اغلب مدیریت و سرپرستی این مراکز به عهده پزشکان عمومی می‌باشد و همچنین این مراکز از پزشکان عمومی برای تشخیص، درمان و پیگیری بیماریها نیز استفاده می‌نمایند.

دوره آموزش دکترای حرفه‌ای پزشکی شامل مراحل زیر است : 


الف ) علوم پایه: این دوره ضمن آشنانمودن دانشجویان با مباحث پایه، آمادگی لازم را برای یادگیری علوم بالینی در آنان بوجود می آورد.طول این دوره 2 سال است که در پایان این دوره دانشجو در آزمونی شامل کلیه دروس این دوره شرکت می‌کند و در صورت موفقیت به دوره بعدی راه می‌یابد. هر دانشجو حداکثر دوبار می‌تواند در این آزمون شرکت کند.

ب) فیزیوپاتولوژی : آگاهی از مبانی فیزیولوژیک، شناخت مکانیزم بیماریها و عوامل موثر در آنها نشانه های بیماریها و تشخیص و درمان آنها مطالبی است که شما می توانید آنها را فرا بگیرید.طول این دوره 6 ماه است و طی آن دانشجو ضمن آگاهی از مبانی فیزیولوژیک ، با مکانیزم بیماریها و عوامل موثر در آنها به طریق تحلیل گرانه آشنا می‌شود و نشانه‌های بیماریها و تشخیص و درمان آنها را یاد می‌گیرد.

ج ) کارآموزی بالینی : شناخت آثار و علائم بیماریها از دیدگاه بالینی و آزمایشگاهی و بدست آوردن توانائی های لازم در به کار بردن اندیشه، استدلال و نتیجه گیری سریع در طراحی عملیات پیشگیری و درمان است.طول این دوره 20 ماه است و هدف شناخت آثار و علائم بیماریها از دیدگاه بالینی و آزمایشگاهی به دست آوردن توانایی‌های لازم در به کاربردن اندیشه ، استدلال و نتیجه‌گیری سریع، به منظور برخورد منطقی و صحیح با بیمار و طراحی عملیات پیشگیری درمانی است.

د) کارورزی بالینی: پرورش مهارت ها، تقویت قدرت تصمیم گیری در مقابل با مسائل بهداشتی و درمانی و قبول مسئولیت در مقابل اقدام لازم هدف های این دوره مهم است.
طول دوره 18 ماه است و هدف پرورش مهارتها، تقویت قدرت تصمیم‌گیری ، افزایش اتکاء به نفس و تکمیل پرورش اندیشه از طریق رویارویی مستقیم کارورز با مسائل بهداشتی ، درمانی و تقبل مسوولیت مستقیم امور بهداشتی، درمانی به عهده همه است.

هـ ) کارورزی: دانشجویان قبل از شروع مرحله کارورزی ، در کنکور کارورزی که شامل کلیاتی از دروس پایه و اصلی و عمومی فیزیولوژی علوم بالینی است و به طور سراسری برگزار می‌شود شرکت می‌کنند چون گذراندن موفقیت‌آمیز این آزمون برای راه‌یابی به دوره کارورزی ضروری است. فارغ‌التحصیلان ملزم به خدمت در مناطق محروم کشور هستند.

مدارک تحصیلی و دوره های آموزشی ضروری برای احزاز شغل<\/h3>

برای احزاز این شغل دارندگان دیپلم متوسطه (تجربی وریاضی ) می توانند در کنکور سراسری شرکت کنند ودر صورتی که نمره ی قبولی در این رشته به دست آورند به تحصیل مشغول شوند . دانشجویان این رشته دو سال آموزش علوم پایه ی پزشکی را می گذرانند سپس آموزش نظری و عملی را به صورت کارآموزی در بخش های مختلف بیمارستان ها در مدت تقریبی چهار سال طی می کنند . در این دوره با انواع بیماری ها وروش تشخیص ودرمان آنها آشنا می شوند . بعد از آن دوره ی آموزش اترنتی است که معلومات بدست آمده را به طور عملی تجربه می کنند . در پایان دوره ی اترنتی دانشجویان پزشک عمومی خوانده می شوند و چنانچه مایل به ادامه ی تحصیل باشند باید در آزمون دیگری شرکت کنند ودر صورت قبولی دوره ی تخصصی را بگذرانند .      

مدت آموزش ‘محل آن و هزینه های احتمالی<\/h3>

مدت دوره ی آموزش در مرحله ی عمومی شش سال و در دوره های تخصصی با توجه به نوع تخصص بین سه تا چهار سال طول می کشد . در خارج از کشورطب عمومی هفت سال و تخصصی سه تا چهار سال طول میکشد . محل تحصیل کلیه دانشکده های پزشکی است. دانشجویان در صورت سپردن تعهد خدمت از کمک هزینه ی تحصیلی برخوردار می شوند. این رشته یکی از رشته های پرخرج است ودانشجویان باید کتاب ها ووسایل متعددی برای کار خود تهیه کنند.