بسیاری از افراد هستند که از کودکی و نوجوانی رویای خلبان شدن را در سر می پرورانند و وقتی سال ها برای رسیدن به آن تلاش می کند اما با توجه به آن شغل خلبانی شغلی است که هر کسی توان وارد شدن به آن را ندارد برای آن که بتوان وارد حرفه ی خلبانی شد چالش های بسیاری وجود دارد که همه ی واوطلبان نمیتوانند از عهده آن بر بیایند. در ادامه این مطلب شما را یا شغل خلبانی آشنا می کنیم و نکاتی که لازم است در این حرفه به آن بپردازید را برای شما شرح داده ایم، اگر قصد دارید تا وارد این حرفه شوید بهتر است این مقاله را مطالعه کنید.
در این مقاله به شرح وظایف شغل خلبانی ، شخصیت های مناسب این شغل ، مهارت های لازم ، شرایط شغلی و ... میپردازیم.
این شغل مناسب چه شخصیت هایی است؟
-
واقعگرا: مشاغل واقعگرا غالبا شامل فعالیت های کاربردی و عملی می باشند. آنها اغلب در ارتباط با دنیای واقعی، مواد یا ماشین ها هستند. اغلب کار در بیرون است و زیاد درگیر کاغذ بازی یا کار در کنار دیگران نیست.
-
قراردادی: این گونه شخصیت ها تمایل به دنبال کردن رویه های تنظیم شده و انجام کارهای روتین دارند. این مشاغل می تواند شامل کار با اطلاعات جزئیات بیش از ایده ها باشند. در این شغل معمولا یک خط واضح معتبر برای دنبال کردن وجود دارد.
-
جستجوگر: مشاغل جستجوگر اغلب درگیر ایده ها هستند و تفکر زیادی را می طلبند. این مشاغل می توانند شامل جستجو ذهنی برای کشف حقایق و حل مسائل باشند.
وظایف خلبان هواپیما
بررسی اجزای هواپیما و سوخت آن قبل از پرواز
اطمینان یافتن از درست کار کردن سیستم های ایمنی در قبل و حین پرواز
انتخاب بهترین مسیر با توجه به گزارشات هواشناسی و اطلاعات ترافیک هوایی
اجرای دستورالعمل های فرودگاه و بخش کنترل ترافیک هوایی از زمان حرکت در باند فرودگاه تا پس از انجام پرواز و فرود در باند فرودگاه مقصد و توقف کامل
بررسی اطلاعات پرواز و انجام تنظیمات لازم برای تطبیق دادن خود با تغییرات آب و هوایی
دادن اطلاعات لازم به مسافران و خدمه هواپیما در طول پرواز
نوشتن گزارشات پرواز پس از فرود شامل هر گونه مشکلات موجود در هواپیما یا مسیر پرواز
مدیریت و کمک به بارگزاری و تخلیه محموله ها و بارها در هواپیماهای کوچک
معمولا هدایت هواپیما توسط یک تیم دو نفره متشکل از خلبان و کمک خلبان انجام می گیرد. در پروازهای طولانی معمولا یک مهندس پرواز برای بررسی قسمت های مختلف هواپیما و افزایش ایمنی پروازها در هواپیما مستقر است.
شرایط ورود به دانشکده
برای ورود به دانشکده پرواز شرکت هواپیمایی کشور، فرد باید دارای مدرک دیپلم متوسطه و مدرک پیشدانشگاهی در رشته ریاضی و حدکثر دارای سن هم 22 سال باشد. فرد متقاضی باید در کنکور سراسری شرکت کند. در صورت کسب نمره علمی لازم و انتخاب کد رشته خلبانی در انتخاب رشته خود میتواند وارد مرحله معاینه پزشکی، مصاحبه و گزینش شرکت هواپیمای کشور شود. همچنین فرد میتواند در مدارس خصوصی خلبانی که حدود 30 میلیون تومان هزینه دارد ثبتنام کند. پس از تحصیل در رشته خلبانی مدارک و گواهینامههای رشته خلبانی شامل «پی پی ال» یا گواهینامه خلبانی و «ای آر» یا گواهینامه آلاتپروازی یا پرواز کورو و در نهایت «پی ال ای» یا گواهینامه خلبانی مسافربری ارائه میشود. یک خلبان علاوه بر استخدام در ارتش گزینههای دیگری پیش رو دارد: از جمله استخدام در شرکتهای هواپیمایی خصوصی یا سازمانهایی که هواپیمای خصوصی در اختیار دارند. همانطور که گفته شد خلبان باید زندگی کاملا بیدغدغه و آرامی داشته باشد و نباید هزینههای زیادی که بیش از دیگران باید صرف حفظ سلامتیاش کند، فکر او را مشغول و نگران کند.
وضعیت استخدام و بازار کار خلبان
معمولا خلبان ها بعد از گذراندن دوره های آموزشی لازم و موفقیت در اخذ گواهینامه خلبانی می توانند در شرکت های هواپیمایی به عنوان خلبان مسافربری، در ارتش به عنوان خلبان نظامی و در دیگر سازمان های مختلف به عنوان خلبان غیر مسافربری استخدام و مشغول به کار شوند.
البته لازم به ذکر است که بدانید عموما اکثر خلبان ها از طریق روش های مختلف دولتی همچون کنکور سراسری، یا آزمون های مختلف استخدامی که سازمان هواپیمایی کشور برگزار می کند و یا از طریق آزمون های استخدامی شاخه های نظامی مانند ارتش و نیروی انتظامی وارد دوره های آموزشی خلبانی می شوند و در صورت کسب امتیازات و نمره های لازم از این رشته فارغ التحصیل می شوند. برخی دیگر از متقاضیان خلبانی نیز امروزه از طریق موسسه های آموزش آزاد خلبانی آموزش می بینند.
بسیاری از متقاضیان پس از فارغ التحصیل شدن جذب سازمان های مرتبط می شوند و برخی از آن ها نیز به صورت آزاد به فعالیت می پردازند.
7 شرح وظیفه کلی خلبانها به این شرح است:
شرح وظایفی که خلبان ملزم به انجام آن است
بررسی اجزای هواپیما و سوخت آن قبل از پرواز
اطمینان یافتن از درست کار کردن سیستمهای ایمنی در قبل و حین پرواز
حفظ ارتباط و اجرای دستورالعملهای فرودگاه و بخش کنترل ترافیک هوایی تا توقف کامل
تهیه و تنظیم گزارشهای پرواز پس از فرود و ذکر مشکلات موجود در هواپیما یا مسیر پرواز
ارائه اطلاعات لازم به مسافران و خدمه هواپیما در طول پرواز
بررسی اطلاعات پرواز و انجام تنظیمات لازم برای تطبیق دادن خود با تغییرات آب و هوایی
تسلط کامل بر زبان انگلیسی
مهارتها و دورههای آموزشی مورد نیاز شغل خلبان:
بر طبق تحقیقات سایت کاران فردی که میخواهد برای شغل خلبانی استخدام شود باید مدرک تحصیلی یکی از این رشتهها را داشته باشد :
خلبانی بالگرد
هوانوردی خلبانی
هوانوردی گرایش خلبانیPPL
مهندسی فناوری هوانوردی گرایش خلبانی (CPl& IR)
هوانوردی گرایش خلبانی آزمایشگر
ایمنی پرواز و زمینی بالگرد
سیستمهای ارتباط و ناوبری هوایی بالگرد
برای شغل خلبانی مهارتهای زیر لازم است:
امنیت پرواز
مدیریت زمان
مدیریت بحران
کار تیمی
توانایی خواندن نقشه
توانایی استفاده از تجهیزات پرواز
فرصت های شغلی خلبانی
خلبانان می توانند استخدام سازمان های دولتی مانند ارتش و و سپاه و سازمان های نظامی دیگر شوند. امکان استخدام شدن آنها در شرکت های هواپیمایی نیز وجود دارد.
اما متاسفانه این شغل معایبی مانند کافی نبودن فرصت های شغلی برای فارغ التحصیلان و احتمال روبرو شدن با بیماری های مختلف به دلیل فشار کاری زیاد در این شغل وجود دارد.
به دلایل مشکلات اقتصادی و دیگر مواردی که وجود دارد میزان استخدام در این شغل کمتر شده است.
اما این افراد از درآمد قابل قبول و نسبتا بالایی برخوردار هستند که می تواند جبران کارهای سخت و مشقت آنها باشد. باید توجه داشت که میزان درآمد به تجربه، مهارت و دیگر موارد بستگی دارد و میتواند متغییر باشد.
قابل ذکر است که تیپ شخصیتی این افراد به گونه ای است که از روبرو شدن با چالش های مختلف لذت می برند و توانایی اداره آنها را هم دارند. هم چنین این افرادی به کمک کردن به مردم و تنوع داشتن در کار علاقه دارند.