یکی از شغل هایی که از بچگی برای من بسیار جذاب و خوب بود شغل مهماندار هواپیما بود . من در این راستا متوجه شدم که هر کسی نمی تواند در این شغل موفق شود چرا که افراد با توجه به روحیاتی که دارند باید شغل مورد نظر خود را انتخاب کنند و شغل مهماندار هواپیما روحیات خاصی میطلبد و در حقیقت زندگی کردن با این افراد کمی سخت و مشکل است . علت ان را در ادامه متوجه می شوید ف اگر شما قصد دارید که مهماندار هواپیما شوید توصیه می کنم تا انتهای این مطلب را مطالعه کنید و با شرح وظایف ، روحیات ، تجربیه ها و مهارت و تخصص و مدرک اصلی ان ها آشنا شوید و سپس وارد این کار شوید . وظیفه اصلی مهماندار کمک به مسافران برای داشتن سفری راحت، ایمن و لذت بخش است. به عبارتی در یک پرواز هوایی بیشترین مسئولیت پس از خلبان بر عهده مهماندار می باشد.
وظایف مهماندار هواپیما
مهماندار قبل از هر پرواز باید کارهای زیر را انجام دهد :
شرکت در جلسه مربوط به پرواز و زمانبندی
بررسی موجود بودن مواد و وسایل به اندازه کافی و درست کارکردن تجهیزات ایمنی
خوشامدگویی به مسافران و هدایت آنها به سمت صندلی هایشان
آموزش نحوه استفاده از تجهیزات ایمنی به مسافران
در حین سفر وظایف او عبارتند از :
اطمینان یافتن از راحتی مسافران و پاسخ سریع و به موقع به درخواست های آنها
پذیرایی از مسافران با غذا و نوشیدنی
دادن اطلاعیه های خلبان به مسافران
اطمینان یافتن از بکارگیری درست روش ها و تجهیزات ایمنی توسط مسافران در شرایط اضطراری
پس از اتمام سفر نیز کارهای زیر را باید انجام دهد :
اطمینان یافتن از خروج ایمن همه مسافران همراه با وسایل شخصی شان
نوشتن گزارش پرواز شامل هر اتفاق غیر معمول
ثبت کلیه سفارشات مواد غذایی و نوشیدنی مورد نیاز برای پروازبعدی
بین پروازها مهماندار فرصتی برای استراحت و بررسی مقصدهای پرواز بعدی خود خواهد داشت.
علایقه و شخصیت
تا به حال مهمانداران وظایف مهماندار هواپیما را به شما معرفی کرده ایم و حالا می خواهیم به سراغ این برویم که آن ها معمولا چه شخصیتی دارند و علایقشان چیست. طبقه کد شغلی هالند (Holland Code) معمولا شخصیت مهمانداران به گونه ایست که علاقه به کمک (Helping)، ترغیب (Persuading) و سازماندهی کردن (Organizing) دارند. حیطه کمک آن ها روی کمک، خدمات، مشاوره و یا تدریس متمرکز است. ترغیب بیشتر به تاثیرگذاری، ایجاد انگیزه و فروش بر می گردد و در نهایت از سازماندهی می توان کار بر روی اطلاعات و پردازش مواردی را دانست که می خواهند به طریقه درست پیش رود.
مدرک تحصیلی یک مهماندار
افرادی که علاقهمند به شغل مهمانداری هواپیما هستند، میتوانند با داشتن مدرک دیپلم در رشتههای ریاضی، تجربی، انسانی، هنرستان (مهمانداری) و مدرک کاردانی مهمانداری برای ورود به شغل مهمانداری اقدام کنند.
دانشآموزان علاقهمند باید در آموزشگاههای آزاد یا آموزشگاههای برخی شرکتهای هواپیمایی که از شرکت هواپیمایی ایران مجوز دارند، ثبتنام کرده و به تحصیل بپردازند. بعد از ثبتنام افراد باید اقدام به دریافت صلاحیت پزشکی از واحد پزشکی سازمان هوایی کشور کنند و در صورت کسب آن به تحصیل در این آموزشگاهها ادامه دهند.
انجام آزمایشهای مختلف خون و ادرار، نوار قلب، نوار مغز، عکس از قفسهی سینه، چشمپزشکی، شنواییسنجی و همچنین بررسی بی ام ای و وضعیت عمومی داوطلب از جمله مراحل چکاپ است که پس از تائید توسط واحد پزشکی میتوانید رسماً تحصیل در این رشته را آغاز کنید.
بعد از اتمام دورههای درسی این رشته، از شما آزمون تکمیلی گرفته میشود و در صورت قبولی مدرک مهمانداری از طرف آموزشگاه به شما اعطا میگردد. فارغالتحصیلان این رشته میتواند با داشتن این مدرک در آزمونهای ورودی این شغل در ایرلاینهای مختلف شرکت کرده و در صورت قبولی وارد این عرصه شود.
هر کدام از ایرلاینهای موجود در کشور دارای شرایط خاصی برای جذب مهمانداران هستند. برای ورود به این عرصه افراد باید در آزمون ورودی، مصاحبه، گزینش، معاینات پزشکی و دورههای آموزشی زبان شرکت کرده و پس از موفقیت در این مراحل باید دورههای آموزشی ایمنی از جمله مدیریت در تخلیهی سریع مسافران در شرایط اضطراری، نحوهی استفاده از سرسره و قایقهای نجات، مبارزه با آتش در طول پرواز و ... نیز بگذرانند. بعد از آن هم باید در دورههای بازآموزی بهمنظور افزایش و بهروز کردن اطلاعات هوانوردی خود شرکت کنند.
مهارت و دانش مورد نیاز
مهارت عالی در برقراری ارتباط با مردم
آشنایی مقدماتی با دانش روانشناسی
رفتار گرم و دوستانه
با تدبیر بودن
رویکرد مودبانه ولی قاطع با مسافران خاص و مشکل ساز
صدای رسا و ظاهری آراسته
توانایی کار تیمی
حفظ آرامش در شرایط اضطراری
توانایی تحمل فشار کاری زیاد
توجه به مسافران مضطرب و تلاش برای آرام کردن آنها
چرا نباید به مهماندار شدن فکر کنید؟
با اینکه مهمانداری شغل خوبی است و شاید در نگاه اول نکات منفی زیادی به ذهنتان نیاید ولی خوب است اشاره کنیم که در ایران شغل مهمانداری معایب زیادی دارد که میخواهیم در اینجا به آن ها اشاره کنیم.
مردم بیشتر جاذبه های ظاهری شغل مهمانداری را می بینند و بسیاری از افراد تمایل دارند وارد این حرفه شوند اما آن ها فقط ویترین این کار را می بینند و بسیاری از سختی های این حرفه اطلاعی ندارند. در کنار استرس های ناشی از پرواز، نبود تعریف و شناخت درست از شغل مهمانداری در میان مردم، به مشکلات این قشر می افزاید. مردم مهمانداری را به درستی نمی شناسند و در این زمینه نیاز به افزایش آموزش و اطلاع رسانی وجود دارد. برخی مسافران انتظارات نابجا از مهمانداران دارند و به نظر می رسد برای شناساندن زوایای مختلف این شغل، نیازمند افزایش اقدامات فرهنگی و خبری هستیم.
علاوه بر این، در پروازهای خارجی میزان سختی برای مهمانداران بیشتر است و در بعضی اوقات حتی نمیتوانید در یک روز هم بخوابید. پس اگر نمیتوانید با این شرایط خود را سازگار کنید، بهتر است مهمانداری را فراموش کنید.