کسب و کار

نظر

رشته تکنسین اتاق عمل از جمله از رشته های زیر شاخه رشته تجربی است ، همه افرادی که در رشته تجربی درس می خوانند رشته تکنسین اتاق عمل را حتما بررسی می کنند ، در این مقاله قصد داریم تا به طور کامل رشته تکنسین اتاق عمل را بررسی کنیم و با وظایف و توانایی های کسی که قرار است در رشته تکنسین اتاق عمل تحصیل کند آشنا شویم . ابتدا تاریخچه رشته اتاق عمل را بررسی خواهیم کرد . از جمله از وظایف یک نکنسین اتاق عمل می توان به آماده کردن اتاق عمل ، آماده کردن وسایل ، نگهداری و مراقبت از نمونه ها و ... اشاره کرد . خیلی از افراد حتی با این رشته آشنا نیستند و حتی نمی دانند کسی که در این رشته تحصیل می کند چه کارایی را در اتاق عمل انجام می دهند ، اگر شما هم جزو این افراد هستید توصیه می کنم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید . 

 

تاریخچه رشته اتاق عمل

در سال 1901 پرستاری به نام مارتالوسی از بوستون وظایف پرستاران اتاق عمل را توصیف و به گفتار وی، پرستاران اتاق عمل افزوده بر این که نیاز به کسب دانش درباره مجموعه اصول ضدعفونی لازم در محیط استریل را داشته، باید در تهیه وسایل جراحی نیز دقت زیادی را به کار برند.

در سال 1957 انجمن پرستاران اتاق عمل به صورت تشکیلات مستقل بین المللی، درآمد و سرآغازی بود برای پیشرفت آتی پرستاران اتاق عمل به عنوان افرادی متخصص در جراحی که همگام با توسعه انجمن اتاق عمل در سطوح جهانی، به این هدف، آرمانی تازه بخشیده شد.

 

ویژگی های فردی مورد نیاز

فردی که به عنوان تکنولوژیست اتاق عمل شناخته می شود، باید شایسته نگرش مراقبتی نسبت به بیمار و دیگر اعضای تیم جراحی و محیط داشته باشد. این فرد به عنوان عضوی از تیم جراحی در اتاق عمل باید قادر باشد با سرعت و دقت به جزئیات توجه کند.

قادر به اولویت بندی مسائل در شرایط اورژانس و پراسترس باشد (تریاژ بیمارستانی)، بنابراین در این رشته نیاز به افرادیست که احساس مسئولیت شدید و شخصیت باثبات داشته، علاقمند به کمک به دیگران بوده و به نیازهای بیمار و دیگر اعضای تیم جراحی حساس باشند.

از آن جا که کار در اتاق عمل نیاز به ایستادن در مدت زمان طولانی و توانائی برای جابجایی و بلند کردن اشیاء سنگین دارد و فرد را در معرض مناظر و بوهای ناخوشایند و مواد خطرناک قرار می دهد، فرد باید توانایی جسمی لازم را داشته باشد.

 

وظایف کارشناس اتاق عمل

آماده کردن اتاق عمل برای جراحی و کنترل آن از نظر نور کافی، سیستم برق رسانی، درجه حرارت ،رطوبت، پاکیزگی، ایمنی و .... .

اطمینان یافتن از درستی دستگاه ها و تجهیزات لازم برای جراحی

استریل کردن تجهیزات و لوازم و اطمینان یافتن از وجود لوازم و ابزار لازم برای جراحی

کنترل پرونده بیمار قبل از جراحی برای اطمینان از کامل بودن مدارک پزشکی مورد نیاز )مانند اجازه عمل و آمادگیهای عمل، داروهای قبل از عمل، عدم داشتن وسایل مصنوعی و زیور آلات و ...(

آماده کردن بیماران برای جراحی مانند دادن آموزش ها و اطلاعات لازم به بیمار، شستن و ضدعفونی کردن محل های برش روی بدن بیمار و ...

کمک کردن به پزشکان و پرستاران قبل و در حین جراحی

مراقبت از نمونه های آزمایشگاهی برخی از جراحی ها و فرستادن آنها به آزمایشگاه

کمک در استریل و پانسمان کردن نهایی بیمار

انتقال بیماران به اتاق ریکاوری پس از عمل

مرتب و استریل کردن اتاق های عمل پس از جراحی

تهیه گزارش از فرآیند جراحی

 

مهارت

مهارت‌های برقراری ارتباط با بیمار، مهارت ارزیابی بیمار، مهارت بررسی و کنترل تجهیزات اتاق عمل (قبل از انجام عمل)، مهارت انجام احیای قلبی/ ریوی، مهارت در اولویت‌بندی مسائل در شرایط اورژانس و پراسترس، مهارت آماده‌سازی محیط اتاق عمل با تکنیک‌های آسپتیک (استریل و غیر عفونی)، مهارت استفاده از اصول صحیح وضعیت دادن به بیمار، مهارت استفاده از تکنیک‌های مناسب در هموستاز

 

توانایی ها

درک زبانی: توانایی گوش دادن و درک اطلاعات و ایده ها از جملاتی که بیان می شود

نزدیک بینی: توانایی دیدن جزئیات در محدوده نزدیک (در چند قدمی بیننده)

حساسیت به مسئله: توانایی گفتن اینکه چه زمانی چیزی اشتباه است یه احتمال اشتباه می رود. شامل حل مسئله نمی شود، فقط شناسایی وجود مشکل است.

فهم سخنوری: توانایی شناسایی و فهم نطق دیگران

ثبات دست و بازو: توانایی ثابت نگهداشتن دست و بازو هنگام حرکت دادن دست یا ثابت نگهداشتن دست و بازو در یک حالت

 

کار تکنسین اتاق عمل

تکنسین اتاق عمل دستار و کمک دهنده جراح است و در هنگام جراحی کمک های لازم را به جراح می کند و وسایل مورد نیاز را به صورت آماده در اختیارشان قرار می دهد.

این افراد در اتاق عمل لباس های خاص و استریل شده می پوشند که به دلیل اینکه مدت زمان زیادی را می ایستند باید پرانرژی و مقاوم باشند تا به بهترین نحو بتوانند در تیم جراحی همکاری کنند. بنابراین وظیفه استریل کردن وسایل و ابزار های جراحی و اداره اتاق عمل را به عهده دارند.

در بعضی موارد تکنسین اتاق عمل غیر استریل می باشند و وظیفه نزدیک شدن به بیمار را ندارند فقط باید موارد ضروری را برای اعضای تیم فراهم کنند.

این افراد باید دارای توان جسمانی مناسب باشند و در عین حال صبور و با دقت بالایی باشند. گاهی اوقات در معرض بیماری های واگیردار و ویروسی هستند. تصمیم درست در مواقع حساس و بحرانی از پارامتر های مهم این رشته است. دقت و توجه به جزئیات از موارد اساسی که تکنسینها باید داشته باشند. این افراد به مرور زمان در کنار تیم جراحی مهارتهایشان افزایش می یابد و توانایی های زیادی را کسب می کنند.

ساعت کاری تکنسین اتاق عمل گاهی به صورت تمام وقت و در شبها و روزهای تعطیل هم می باشد که باید در هر لحظه از شبانه روز آماده خدمات و کمک به سلامتی افراد باشند.

 

درآمد یک کارشناس اتاق عمل

درآمد افرادی که به موجب فارغ التحصیلی از این رشته وارد دنیای کار می شوند، مانند بسیاری از رشته های علوم پزشکی و پیراپزشکی دیگر از اوضاع خوبی برخوردار است و می توان گفت نگرانی از این بابت وجود نخواهد داشت. اما درآمد هر یک از کارشناسان اتاق عمل، بسته به تجربه، مهارت، محیط کار و … متفاوت است. به عنوان مثال دو فرد را در نظر بگیرید که یکی از آن ها دارای 10 سال سابقه و دیگری دارای 2 سال سابقه کاری در حیطه تخصص خود می باشند. آیا به نظر شما درآمد این دو نفر باید یکسان باشد؟ و آیا اصلا تجربه و مهارت آن دو با هم قابل مقایسه است؟ می توان با قاطعیت گفت که جواب این سوالات منفی است! بنابراین عوامل زیادی می تواند بر میزان حقوق ماهیانه و یا سالانه این افراد تاثیرگذار باشد.

عدد دقیقی به عنوان حقوق یک تکنسین اتاق عمل نمی توان بیان کرد اما به طور حدودی، مبلغی بین 2 تا 5 میلیون تومان در ماه برای فردی که در یک مرکز دولتی مشغول به کار باشد، تخمین زده می شود. به عنوان یکی دیگر از عوامل موثر بر متغیر بودن درآمد می توان به گستردگی زمینه کاری این افراد اشاره کرد.

 

مزایای رشته اتاق عمل نسبت به سایر رشته‌های پیراپزشکی

در هنگام معرفی شغل تکنسین اتاق عمل علاقه‌مندان باید بدانند که رشته  تکنسین اتاق عمل به نسبت سایر رشته‌های پیراپزشکی مانند پرستاری، مامایی و... مزایایی دارد که برخی از مزایای آن عبارت‌اند از:

•کار کردن در یک بخش محدود و بسته به نام اتاق عمل

•فشار کاری کمتر

•داشتن حقوق و مزایای بالا در صورت داشتن مهارت در انجام کار و کسب رضایت پزشکان جراح

•نداشتن ارتباط با همراهان بیماران

•کار کردن در فضایی آرام