اگر شما هم همانند من اولین بار است که نام این شغل را شنیده اید پیشنهاد می کنم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید چرا که قصد داریم تا ویژگی ها ، وظایف ، مهارت ها و تحصیلات لازم و ... آشنا کنیم . وب مستر یکی از شغل های مربوط در زمینه های طراحی سایت است . از جمله از وظایف یک وب مستر می توان به مدیریت و نگهداری از سایت ، برنامه ریزی ، بررسی صفحه های لینک و ... اشاره کرد . وب مستر جایگاه بسیار پر رنگی در طراحی سایت دارد و لازم است تا فردی به عنوان یک وب مستر کارهای لازم را انجام دهد ، برخی از افراد وب مستری را به عنوان شغل تاول انتخاب می کنند اما برخی دیگر هم هستند که ترجیح می دهند تا از این نوع شغل به عنوان شغل دوم استفاده کننند و از آن درامد زایی کنند .
وبمستری به چه معنایی است؟
به طور کلی، وبمستری به مجموعه وظایف راه اندازی، مدیریت و درآمدزایی یک وبسایت گفته می شود.
وبمستری فراتر از برنامه نویسی و طراحی سایت است. یک وبمستر به منزله مدیر سایت است.
در شرکت های بزرگ، برنامه ریزی برای موفقیت بر عهده مدیر و مدیر عامل شرکت است. در کسب و کارهای اینترنتی هم پیش بردن اهداف وب سایت بر عهده وبمستر است.
وبمستری یعنی اینکه کسی توانایی های کلیدی برای مدیریت یک کسب و کار اینترنتی را داشته باشد و بتواند به بهترین شکل، این کسب و کار را مدیریت کند و آن را به درآمد برساند.
وبمستر کیست ؟
همانطور که واضح است کلمه وب مستر (WebMaster) از دو قسمت Web و Master به معنای استاد یا مدیر وب می باشد. در نتیجه وبمستر شخصی است که وظایفی همچون راه اندازی و طراحی وب سایت ، برنامه ریزی و ارائه پیشنهاد هایی جهت درآمد زایی ، مدیریت و نگهداری از وب سایت را به انجام می رساند . بسیاری از افراد تصور میکنند این فرد کسی است که برنامه نویسی و طراحی سایت ها را به انجام می رساند ، اما باید بگوییم که وبمستر می تواند نقش های متفاوتی را در انجام کار خود داشته باشد و طراحی و برنامه نویسی سایت تنها بخشی از وظیفه یک وبمستر است.
اگر بخواهیم این واژه را به ساده ترین شکل ممکن تعریف نماییم باید بگوییم که وبمستر مدیر عامل یک سایت است ، او کسی است که تمامی استراتژی و برنامه ریزی های کوتاه مدت و بلند مدت سایت را طراحی میکند و در نهایت تیم خود را برای اجرای برنامه ها می چیند و سایت را به هدف خود می رساند. در نهایت می توانیم بگوییم که وبمستر شخصی است که مدیریت یک کسب و کار اینترنتی از 0 تا 100 را می پذیرد.
وظایف وبمستر
حیطهی وظایف وبمستر بسیار وسیع و متنوع است؛ در اقع با توجه به هدف وب سایت، وب مسترها وظایف گوناگونی برعهده دارند . اما همان طور که اشاره کردیم از مدیریت محتوای سایت تا مدیریت کامپیوتر سرور و یا هر دوی اینها ممکن است جزئی از وظایف وبمسترها باشد.
در ادامه با برخی از وظایف وبمستر آشنا میشویم:
بررسی وضعیت سرور (هاستینگ) سایت (از نظر صحت کارکرد ، کندی و یا ترافیک آن)
تهیه بانک اطلاعاتی از کاربران سایت (جهت اطلاع رسانی)
بررسی صحت لینکهای موجود در سایت
بررسی عناوین (title) صفحات مختلف سایت
بررسی و رفع اشکالاتی مطرح شده توسط بازدیدکنندگان
ثبت سایت و بالا بردن رتبهی آن در موتورهای جستجو
بررسی منابع ورود کاربران به سایت (referral link)
بررسی و گسترش کلمات کلیدی برای موتورهای جستجو
بررسی صفحات پر بازدیدکننده و کم بازدیدکننده سایت و بهبود آنها.
درک نیاز مخاطبان سایت از طریق هماهنگی بین نام سایت و کیفیت مطالب.
ارائه گزارش سالیانه به بازدیدکنندگان در باره عملکرد سایت در طول یک سال گذشته.
به روز کردن صفحات اصلی
ارسال به موقع اطلاعات و مقالات جدید سایت
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل مدیریت وب سایت وبمستر
با توجه به همه گیر شدن علوم مرتبط با فناوری اطلاعات و کامپیوتر در دنیا، لذا تعداد قابل توجهی از فعالان این حوزه دارای مدارک دانشگاهی و آکادمیک مرتبط نمی باشند و دانش خود را به صورت تجربی و مطالعه کتاب ها و منابع غیر درسی مرتبط بدست آورده اند. اما با این حال مطمئنا تحصیل در یکی از رشته های مرتبط در دانشگاه ها و آموزشگاه های کشور درصد موفقیت و فهم شما از کسب و کارهای اینترنتی را افزایش خواهد داد.
لذا فارغ التحصیلان مدرک کارشناسی در علوم کامپیوتر، مهندسی نرم افزار، مهندسی فناوری اطلاعات و یا کارشناسی ارشد در یکی از گرایش های ارشد مهندسی کامپیوتر و گرایش های ارشد مهندسی فناوری اطلاعات می توانند وارد این شغل شوند.
همچنین برای کسب مهارت های روز دنیا در خصوص نحوه نگهداری و مدیریت وب سایت می توانید دوره های کوتاه مدت تخصصی را در مراکز آموزشی معتبر بخش خصوصی بگذرانید و از آخرین دستاوردها و ابزارهای مدیریت و توسعه وب سایت در این کلاس ها بهره ببرید.
شغل وبمستری چه مزایا و معایبی دارد؟
مدیریت یک وبسایت نیز مانند هر شغل دیگری چالشهای گوناگونی دارد، اگر در کار خود متخصص باشید یک درآمد عالی خواهید داشت، میتوانید کسبوکار آنلاین خود را راهاندازی کرده و اقدام به کسب درآمد از اینترنت کنید، یک درآمد بیوقفه، بهگونهای که کسبوکار شما همواره در حال جذب سرمایه برای شما خواهد بود، اما همهی اینها مستلزم داشتن یک ارادهی قوی و تلاش بیوقفه است.
از طرفی وبمستری یک شغل پر هیجان و استرسآور است، شاید گاهی لازم باشد تمام شب را بیدار مانده و یا حتی در روزهای تعطیل روی وبسایتتان کار کنید، ورود رقبای جدید را به صنعتتان زیر نظر داشته و برای موفقیت در کسبوکارتان استراتژیهای دقیق و هدفمندی طراحی کنید، در یک کلام به شما میگوییم تنها اگر عاشق این شغل هستید وارد آن شده و مطمئن باشید به موفقیت خواهید رسید.
فرصت های شغل وبمستری
اگر بخواهیم به طور کلی بگیم، 3 فرصت شغلی برای یک وبمستر وجود دارد:
کار برای خود، که منظور همان داشتن سایت خود و مدریت آن است
گرفتن پروژه کاری از دیگران به صورت قرار دادی
استخدام در شرکت
نکته:یک مورد چهارمی هم وجود دارد که ترکیبی از موارد یک و سه است که یعنی همان طور که برای شرکت کار وبمستری انجام میدهید میتوانید سایت خود را هم پیش ببرید و به طور جدا برای خود کسب درآمد کنید
میزان درآمد در وبمستری برای سایت خود از دیگر موارد بیشتر بوده اما شرایطی دارد، این که ایده ای که برای سایت خود به کار میبرید به قدر کافی خوب باشد که بتواند پول ساز باشد
مهارتها و دورههای آموزشی مورد نیاز شغل وبمستر
آشنایی با یک زبان برنامه نویسی
طراحی گرافیک
تولید محتوا
برنامه ریزی و سازماندهی
مدیریت و کنترل
بازاریابی دیجیتال
جذب مخاطب